Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Πουγκιά με λεπτό φύλλο και γέμιση θαλασσινά Ογκατέν

Υλικά Για 20 πουγκιά
1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
20 μικρά μύδια ζεματισμένα και βγαλμένα από το κέλυφος
1 φλιτζάνι ψίχα καβούρι στραγγισμένη
1/2 κιλό μικρές γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και αλάτι
Για τη μπεσαμέλ
2 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
1 πακέτο (500 γραμ.) Φύλλο Κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα κατά μήκος σε μακριές κορδέλες
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και αλάτι

Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι βάλτε 3 κουταλιές λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, βάζοντας αλάτι και ανακατώνοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο, ανακατώστε 1-2 φορές και προσθέστε τα μύδια, το καβούρι και τις γαρίδες. Ανακατεύετε μερικές φορές, βάλτε πιπέρι και αδειάστε σε σουρωτήρι, συλλέγοντας το λάδι και τη σάλτσα.
Για την μπεσαμέλ. Σε μέτρια φωτιά βάλτε σε κατσαρόλα το αλεύρι με το βούτυρο και το λάδι από τα θαλασσινά, ανακατεύοντας με σύρμα για 1-1 1/2 λεπτό, μέχρι το μίγμα να αφρίσει. Κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατέψτε ακόμα 4-5 φορές και προσθέστε το γάλα όλο μαζί. Ανακατέψτε με το σύρμα, βάλτε πάλι στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Συνεχίστε να ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ακόμα, κατεβάστε από τη φωτιά, προσθέστε το τυρί και τα στραγγισμένα θαλασσινά και ανακατεύετε. Διορθώστε τη γεύση. Απλώστε 3 φύλλα σε επιφάνεια εργασίας, αλείφοντας το καθένα ελαφρά με ελαιόλαδο. Κόψτε τα στα 4. Πάρτε ένα κομμάτι (με 3 φύλλα) και βάλτε στο κέντρο 1-2 κουταλιές σούπας θαλασσινά με μπεσαμέλ. 


Σηκώστε τις άκρες και σφίξτε τις να σχηματίσετε πουγκί. Δέστε με κορδέλες από φρέσκο κρεμμυδάκι. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε το πουγκιά σε λαδωμένο ταψί και ψήστε για 20 λεπτά περίπου να ροδίσουν τα φύλλα. Αν αρπάζουν από πάνω, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο. Σερβίρετε Ζεστά.




Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: