Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Υλικά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γραμ. κιμά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
100 ml μπράντι
300 γραμ. κάστανα βρασμένα
200 γραμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 καρότο ψιλοκομμένο
200 γραμ. μπέικον χοντροκομμένο (θα δώσει γεύση και υγρασία)
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
2-3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά. Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνετε. Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε πάλι. Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο ή το μείγμα γαλοπούλας.
Ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, και το καρότο.
Προσθέτετε τον κιμά και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας.
Τέλος προσθέτετε και τα μανιτάρια και σοτάρετε 6 -7 λεπτά ακόμη.
Σβήνετε με το κονιάκ και το ζωμό κότας και βράζετε 25-30 λεπτά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα και το μαϊντανό και τη βάζετε με ένα κουτάλι στην κοιλιά του πουλερικού.
Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά και την τοποθετείτε σε γάστρα. Αν θέλετε βάζετε γύρω από το πουλερικό πατάτες μικρές στρογγυλές.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι τη γαλοπούλα και την ψήνετε στους 170 βαθμούς για 3 ώρες (στο τέλος ξεσκεπάζετε τη γάστρα για να πάρει χρώμα η γαλοπούλα) βάλτε κομμάτια πορτοκαλιού ανάμεσα από τις πατάτες θα δώσει άρωμα και γεύση.
Στο διάστημα του ψησίματος μπορείτε να την αλείφετε με το μίγμα που σας έχουμε δώσει για να είναι ποιο ζουμερή.
Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση της χωριστά.


Εκτυπώστετην συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: