Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ταλιατέλες με κάστανα και Κρητικό Απάκι

Κρητικό Απάκι (Παστό & καπνιστό χοιρινό κρέας)
Αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται στα Ανώγια της Κρήτης από άπαχο χοιρινό κρέας. Μαρινάρεται για δύο με τρεις ημέρες σε ξύδι φτιαγμένο από κρασί. Μετά κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται με αρωματικά φυτά και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική γεύση

Υλικά
200 γραμ. ψητά καθαρισμένα κάστανα
3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
2-3 γαρίφαλα
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασιού κρέμα γάλακτος
200 γραμ. Κρητικό Απάκι
1/2 κιλό ταλιατέλες
3 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε τις ταλιατέλες να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό , τις σουρώνετε και τις περιχύνετε με 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ανακατεύοντας καλά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το ζωμό να βράσει μαζί με τα κάστανα, τη δάφνη, τα γαρίφαλα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τα βράζετε για 35 - 40 λεπτά μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν καλά. Βγάζετε τα κάστανα και τα τοποθετείτε στο μπλέντερ του μίξερ σας μαζί με 1 φλιτζάνι από το ζωμό που βράσατε. Τα χτυπάτε μέχρι τα κάστανα να λιώσουν και να γίνουν μικρά - μικρά κομματάκια. Παίρνετε το Απάκι και το κόβετε οε μικρά - μικρά κομματάκια σαν φακί. Βγάζετε το μείγμα από το μπλέντερ και σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο, την ζάχαρη, ρίχνετε το μείγμα κάστανου και λουκάνικου και σοτάρετε καλά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Αλατίζετε ελαφρά, πιπερώνετε, ρίχνετε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε. Περιχύνετε τις ταλιατέλες με την κρέμα γάλακτος, τις ανακατεύετε καλά ,τις σερβίρετε οε πιατέλα και βάζετε από πάνω τη σάλτσα Απάκι και κάστανου. Σερβίρετε στο τραπέζι τις ταλιατέλες ζεστές.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: