Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Γκαβόψαρα - Πιπεριές με σάλτσα

Υλικά
Μελιτζάνες όσες θέλουμε (στενόμακρες, όχι στρογγυλές)
κάμποσο αλάτι
250 γραμ. σινάπι
Για τη σάλτσα από καρύδια (για μια κανονική τηγανιά μελιτζάνες)
2 φλιτζάνια τσαγιού καρυδόψιχα
2 σκελίδες σκόρδο
ελάχιστο λάδι
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε κατά μήκος στη μέση, όχι πολύ βαθιά. Βράζουμε νερό και ρίχνουμε τις μελιτζάνες μέσα. Όταν μαλακώσουν, τις βγάζουμε να στραγγίσουν. (Το νερό πού τις βράσαμε το κρατάμε για την άλμη).
Αφήνουμε τις μελιτζάνες να στραγγίσουν καλά, και τις τοποθετούμε σε δοχείο, (πλαστικό ή πήλινο ή τενεκέ). Τοποθετούμε μια σειρά μελιτζάνες και αλατίζουμε. (Το αλάτι αντιστοιχεί 1 κουταλιά σούπας σε 1 κιλό νερό από το βράσιμο). Ανάμεσα στις σειρές, βάζουμε σινάπι τυλιγμένο σε γάζα. Αφήνουμε τις μελιτζάνες στο γάρο 1 - 2 μήνες, ή και περισσότερο αν θέλουμε, γιατί είναι χειμωνιάτικη σπεσιαλιτέ. Όταν θέλουμε να φάμε, κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια ψιλά, (όπως όταν είναι ωμές), τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε. Συνοδεύονται με σάλτσα από καρύδια

Σάλτσα από καρύδια
Κοπανίζουμε καλά την καρυδόψιχα με το σκόρδο. Καίμε λάδι σ' ένα τηγάνι και τα ρίχνουμε. Ανακατεύοντας το μίγμα, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει ωσότου δέσει.

Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στις τη­γανισμένες μελιτζάνες, όταν είναι για σερβίρισμα.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: