Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πολίτικο σημιτάκι (κουλούρι)

Ήρθαν στη χώρα μας από Έλληνες Μικρασιάτες και Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εξού και η κοινή ονομασία τους "Κουλούρια Θεσσαλονίκης".
Το Πολίτικο σιμίτι προέρχεται από τους Έλληνες φουρναραίους της Κωνσταντινούπολης και είναι ένα πλεχτό σαν κοτσίδα και στρουμπουλό κουλούρι, το οποίο πρώτα βουτάται μέσα σε πετιμέζι που του χαρίζει μια ανεπαίσθητη γλύκα κι έπειτα τυλίγεται σε καβουρντισμένο σουσάμι.
Η πλεξούδα δημιουργεί μια πιο πολύπλοκη υφή και κατ' επέκταση μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση, καθώς το πετιμέζι τρυπώνει ανάμεσα στις πλέξεις και καραμελώνει όταν το σιμίτι ψηθεί στο φούρνο. Το καβουρντισμένο σουσάμι χαρίζει μια έντονη, γήινη χροιά και η προσθήκη αβγού και γάλακτος στη ζύμη, μια ακόμα διαφορά από το κλασικό κουλούρι, του προσδίδει μια πιο πλούσια και γεμάτη γεύση.
Σας προτρέπω να μην παραλείψετε το πετιμέζι στη συνταγή, σε περίπτωση όμως που δεν μπορείτε να βρείτε πετιμέζι, περάστε τα κουλούρια με λίγο νερό πριν τα καλύψετε με σουσάμι.

Υλικά Για 7-8 τεμάχια
1 αυγό (χωρίζουμε τον κρόκο απ το ασπράδι)
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
3/4 φλιτζανιού λιωμένη μαργαρίνη
3 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
 αλάτι και σουσάμι

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το μαχλέπι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ζυμώνουμε. Απ' το ζυμαράκι κόβουμε κομματάκια (σαν καρύδι) και κάνουμε ένα κορδόνι στο μέγεθος του δακτύλου μας. 


Ενώνουμε τις 2 άκρες και κάνουμε ένα σημιτάκι. 


Το περνάμε με αυγό (μόνο κρόκο). ο πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° μέχρι να ροδίσουν.




Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: