Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Η γέμιση της γαλοπούλας

Η γέμισή της γαλοπούλας από σπίτι σε σπίτι αλλάζει, αλλά είναι μερικά υλικά που μένουν πάντα σταθερά, όπως τα κάστανα, η σταφίδα, το κουκουνάρι.
Πρέπει, πάντως, να έχει υπόγλυκη γεύση για να ταιριάξει με το γενικά στεγνό κρέας της γαλοπούλας, που (μεταξύ μας) δεν είναι και ιδιαίτερα νόστιμο.
Η γέμιση που σας δίνω είναι δοκιμασμένη και αποσπά πάντα τα κομπλιμέντα των συνδαιτυμόνων.


Υλικά
350 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
350 γραμ. χοιρινό κιμά
1 φλιτζάνι. ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
18 καθαρισμένα κάστανα
1 κουταλιά σούπας μαύρη σταφίδα
1 κουταλιά σούπας ξανθιά σταφίδα
2 κουταλιές σούπας ξασπρισμένα αμύγδαλα
1 κουταλιά σούπας κουκουνάρι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι κονιάκ
1/2 κουταλάκι γλυκού τριμμένη κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού κόκκους μπαχάρι
4-5 γαρίφαλα
Αλάτι και πιπέρι
10 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
10 ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (για πιο φρουτένια γεύση)

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το φρέσκο βούτυρο. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τους 2 κιμάδες και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστούν καλά και να σπάσουν σε μικρά μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Ρίχνουμε την κανέλα, τα μπαχάρι, τα γαρίφαλα και αλατοπιπερώνουμε. Όταν ο βρασμός προχωρήσει και αρχίσει το κρασί να εξατμίζεται προσθέτουμε μέσα τα κάστανα, τη μαύρη και την ξανθιά σταφίδα, το κουκουνάρι και τα ξασπρισμένα αμύγδαλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και σβήνουμε με το κονιάκ.
Εάν η γέμισή μας είναι σφιχτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι μέχρι να γίνει απαλά νερουλή. Με τη γέμιση γεμίζουμε τη γαλοπούλα μας. Ράβουμε την κοιλίτσα της και εάν έχουμε δυσκολία με τη ραπτική, βουλώνουμε την τρύπα με ένα καλά πλυμένο μήλο.
Για τη φρουτένια γέμιση: Σε περίπτωση που μας αρέσουν οι φρουτώδεις γεύσεις, μπορούμε να προσθέσουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα κομμένα στη μέση, τα οποία πρώτα πρέπει να μουλιάσουμε σε λίγο χλιαρό νεράκι. Τα προσθέτουμε μαζί με τα κάστανα και τις σταφίδες.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: