Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Μηλόπιτα με ρόδι

Για τη γέμιση
50 γραμ. ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κορνφλάουρ
ξύσμα 1/2 λεμονιού
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπερόριζα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
700 γραμ. μήλα φρέσκα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ρόδι καθαρισμένο τα σπόρια  του

Εκτέλεση
Για τη ζύμη κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε ένα μπολ και έπειτα τρίβουμε μέσα το βούτυρο, ώσπου το μίγμα να γίνει ψίχουλα. Ανακατεύουμε μέσα το χυμό λεμονιού και 3 κουταλιές σούπας κρύο νερό, ώσπου το μίγμα να γίνει ζύμη. Ύστερα την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την παγώνουμε επί 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Για τη γέμιση Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους, βάζουμε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε τα μήλα με το κορνφλάουρ, το ξύσμα λεμονιού, τα ρόδια και τα μπαχαρικά.
Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μισή ζύμη σε φύλλο και στρώνουμε με αυτό ένα ρηχό ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.
Βάζουμε τη μισή από τη γέμιση στην πίτα και στρώνουμε από πάνω την γέμιση. Βρέχουμε τα χείλη της ζύμης με νερό. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο λίγο πιο μεγάλο από το κάτω φύλλο. Καλύπτουμε την πίτα ολόκληρη με το φύλλο της ζύμης. Πιέζουμε τα άκρα της πίτας ώστε να κολλήσουνε και με τα δάχτυλα τους δίνουμε κυματιστό σχήμα. Κάνουμε μερικές τρύπες σε σχήμα στο κέντρο της τάρτας. Αλείφουμε την πίτα με το γάλα και την πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και τη ζάχαρη, ώστε να γκλασαριστεί. Την ψήνουμε επί 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180° Κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο επί 45 λεπτά ακόμη. Η τάρτα σερβίρεται ζεστή.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: