Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Χόρτα με καπνιστό χοιρινό γιαούρτι και σκόρδο

Συνοδευτικό για ψητά, κρέατα και πουλερικά, ή σαν μεζές αν τα απλώσετε σε φρυγανισμένο ψωμί

Υλικά
1 1/2 κιλό ανάμεικτα γλυκά χόρτα (σέσκουλα, ζωχούς, καυκαλήθρες, σπανάκι), καθαρισμένα, με κομμένα τα χοντρά κοτσάνια
3 χοντρές φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λουρίδες
ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο

1/2 -1 κουταλιά γλυκού μπούκοβο ή ξερό κόκκινο πιπέρι
1 1/2 -2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κότας
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
1 φλιτζάνι μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τα χόρτα και χωρίς να τα πολύστραγγίσετε, κόψτε τα σε λουρίδες περίπου 2 εκ.
Σε απλωτή μεγάλη κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι βάλτε το μπέικον, 2¬3 κουταλιές λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρετε 4-5 λεπτά, να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μισό λεπτό. Προσθέστε τα χόρτα λίγα-λίγα και ανακατέψτε να μαραθούν, προσθέτοντας κι άλλα, καθώς μένει χώρος στην κατσαρόλα. Όταν βάλετε όλα τα χόρτα, και μαραθούν, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι και 1 φλιτζάνι ζωμό, χαμηλώνοντας τη φωτιά καθώς αρχίζει να βράζει. 


Σκεπάστε και σιγοβράστε 10 λεπτά ή περισσότερο, να μαλακώσουν τα χόρτα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό. Στο τέλος, θα πρέπει να υπάρχει πολύ λίγη σάλτσα με τα χόρτα. Προσθέστε την κρέμα, το γιαούρτι και το μαϊντανό και βράστε μερικά λεπτά, ανακατεύοντας, να γίνουν τα χόρτα σαν κρέμα. Βάλτε αλάτι, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Σερβίρετε ζεστά.



Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: