Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Σούπα με μανιτάρια, κάστανα & καρύδια

Υλικά  Για 4-6 άτομα
2 φτερούγες  και 1 πλάτη κοτόπουλου για τον ζωμό
4 πατάτες μικρές ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 κλωνάρια σέλινο το σκληρό κοτσάνι κομμένο σε κομμάτια
1 φύλλο δάφνη
1 πρέζα κανέλα σκόνη
Αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1/2 - 1/3 φλιτζάνι  μανιτάρια πορτσίνι
1/2 κιλό κάστανα, βρασμένα ή ψημένα και ξεφλουδισμένα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
70 γραμ. μπέικον κομμένο
1/4 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κουταλιά σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο
1 λεμόνι κομμένο στα 4

Εκτέλεση
Σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το κοτόπουλα με τις πατάτες και το κρεμμύδι στο μισό βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό και με σπάτουλα ξεκολλήστε τι νοστιμιές από τον πάτο του τηγανιού. Προσθέστε το σέλινο, τη δάφνη, την κανέλα και 2 1/2 λίτρα νερό, βάλτε να πάρει βράση και πετάξτε τους αφρούς. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράστε, ξεσκέπαστο για 45 λεπτά.
Με τρυπητό κουτάλι αφαιρέστε τα κόκαλα του κοτόπουλου, τη δάφνη και από την κατσαρόλα. Σουρώστε τον ζωμό και φυλάξτε τον, αφαιρέστε τις πατάτες και το κρεμμύδι. Κόψτε σε φετάκια τα μανιτάρια.
Σε ένα μπλέντερ, δουλέψτε μέχρι να πάρετε πολτό 2 φλιτζάνια κάστανα με την κρέμα γάλακτος, τις [πατάτες και το κρεμμύδι. Αν χρειαστεί βάλτε λίγο ζωμό. Χοντροκόψτε τα υπόλοιπα κάστανα και φυλάξτε τα.
Προσθέστε τον πολτό κάστανα στον ζωμό της σούπας και σιγοβράστε 30 λεπτά. Στραγγίστε σε σήτα ή περάστε τη από τουλπάνι. (Μέχρι το σημείο αυτό, μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγουμένη μέρα.)
Βάλτε τη σούπα να πάρει βράση, δοκιμάστε, βάλτε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι όσο Θέλετε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε το μπέικον, τα μανιτάρια και την καρυδόψιχα για 3-5 λεπτά, να πάρουν χρώμα.
Ανακατέψτε τα στη σούπα. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με το μαϊντανό, τα κάστανα που κρατήσατε, μαζί με το λεμόνι.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: