Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Τα Ελληνικά Παραδοσιακά Τυριά

Το ελληνικό γάλα
Το αιγοπρόβειο γάλα κατά κύριο λόγο και πολύ λιγότερο το αγελαδινό αποτελεί τη βάση της ελληνικής τυροκομίας. Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας ευνόησαν την ανάπτυξη και διάδοση των αιγοπροβάτων κυρίως με τη μορφή μικρών παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μακριά από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα. Τα αιγοπρόβατα της Ελλάδας ανήκουν σε διάφορες παλαιές ράτσες, τέλεια προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, με δυνατή κράση, μεγάλη αντοχή και καλή απόδοση.
Η διατροφή τους βασίζεται κυρίως στην άφθονη τροφή των βοσκοτόπων μας καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου. Είναι σημαντικό με τα 6.000 είδη φυτών της Ελληνικής γης να επηρεάζουν την ποιότητα τα αρώματά ελληνικού γάλακτος. Το αιγοπρόβειο γάλα είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και στερεά και αποδίδει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή τυριού από το αγελαδινό γάλα. Διαφέρει ακόμα σημαντικά στη σύσταση τον λίπος κατ των πρωτεϊνών του που όπως ξέρουμε αποτελούν τα κύρια γευστικά αρώματα και χαρακτηριστικά του γάλακτος και των προϊόντων του. Η ανάγκη της συντήρησης τους για περισσότερο χρόνο δημιούργησε την τυροκομία.


Ιστορία
Από την εποχή του Ομήρου αναφέρετε ότι τυριά πρόσφεραν στους θεούς του Ολύμπου. Η αρχή της δημιουργίας του τυριού είναι απλή. Αρκεί να χωρίσουμε, με την χρίση πυτιάς, τα στερεά του γάλακτος από την μεγαλύτερη ποσότητα του νερού που περιέχει. 'Ένας απλός τρόπος είναι η χρήση κάποιας όξινης ουσίας π.χ. λεμόνι ή ξίδι, την οποία προσθέτουμε σε ελαφρά ζεσταμένο γάλα.
Για να φτιάξει όμως κάποιος ένα από τα πολλά θαυμάσια τυριά του τόπου μας πρέπει να ξέρει την Τέχνη και τα μυστικά της. Οι τυροκόμοι μας με την τεράστια εμπειρία, την εφευρετικότητα και τις ανταλλαγές απόψεων και γνώσεων με τυροκόμους κυρίως των Βαλκανίων, της Ιταλίας και της κεντρικής Ευρώπης, έχουν φτάσει σε αξιολάτρευτα αποτελέσματα. Σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα παράγονται σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες περισσότερα από 300 είδη τυριών και συνολική παραγωγή 220000 τόνους.

Ελληνικά τυριά
Τα Ελληνικά τυριά πάντα ήταν στις πρώτες θέσεις της ζήτησης. Αρκετά από αυτά είναι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σας παρουσιάζουμε τα 38 από αυτά με την ονομασία τους, τα χαρακτηριστικά τους  και τον τόπο παραγωγής τους, για να μπορείτε να διαλέξτε ακριβός το τυρί που θέλετε για κάθε περίσταση και απόλαυση.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: